Rukkolás lencsesaláta virslivel

Unod az év végi lencsefőzeléket virslivel......Mutatunk egy remek lencsés, virslis receptet!

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Csicseriborsó leves

Egy tányér finom leves mindig jól esik! 
Most egy nagyon finom csicseriborsós receptet hoztunk nektek.
Próbáljátok ki! Írjátok meg hogy ízlett!

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Sárgaborsó tócsni

A Tócsnit szinte mindenki szereti!
Sárgaborsó tócsni egy különlegesebb változat a hagyományosnál! Mindenképpen érdemes kipróbálni.

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Erdélyi paszuly leves

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

1 cs.Paco Magyar virágbab
0,20 kg füstölt oldalas
0,10 litertejföl
kapor,babérlevél,só

Pityókás gombóc: 1db tojás, 0,30 kg burgonya, 0,10 kg liszt

Lecsó kicsit másképpen!

Itt van a lecsó szezonja ezért egy finom lecsó receptet hoztunk nektek!
Próbáljátok ki!

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
 

Legényfogó lencsés rétes

1 cs. lencse gulyás
2 db zsemle kocka
0,10 kg sonka kocka
1+1 db tojás
0,05 kg reszelt sajt
1 cs. rétes lap
só, olaj

A lencsét alapos válogatás után megmossuk, s 1-2 órát áztatjuk. Feltesszük főni, fűszerezzük. A kihűlt lénélküli lencséhez hozzáadjuk a hámozott zsemle kockát, egész tojást. Fűszerekkel ízesítjük. A réteslapot ezzel a töltelékkel betöltjük. Felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és ropogós pirosra sütjük.

Vegetáriánus lencse gulyás

1 cs. lencse
0,30 kg szója kocka
2 db főtt tojás
1 fej vöröshagyma
zeller levél
gulyás krém

A lencsét alapos válogatás után megmossuk, s 1-2 órát áztatjuk. Feltesszük főni, fűszerezzük. Hozzáadjuk a kevés olajon üvegesre hevített apróra vágott vöröshagymát és a beáztatott szója kockát. Ízesítjük még gulyás krémmel, zeller levéllel. Tálaláskor kemény főtt tojás cikkekkel díszítjük ezt a remekművet!

Pikáns lencse leves

1 cs. lencse
0,10 lit. tejföl
mustár
0,15 kg darált sonka
0,05 kg liszt
1 db tojás
só, olaj

A lencsét alapos válogatás után megmossuk, s 1-2 órát áztatjuk. Feltesszük főni, fűszerezzük. Mustáros, tejfölös kötéssel készre főzzük. A darált sonkát, vagy parizert tojással, fűszerekkel liszttel összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, kifőzzük, s levesbetétként tálaljuk.

Erdélyi paszuly leves

1 cs. babgulyás / tarka bab
0,20 kg füstölt oldalas
0,10 lit tejföl
kapor

Pityókás gombóc (1 db tjás, 0,30 kg burgonya, főtt, 0,10 kg liszt)

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. A beáztatott babhoz adjuk a füstölt oldalast, fűszerezzük és készre főzzük. A receptura szerint a burgonyából gombócot készítünk, s belefőzzük a levesbe. Tálaláskor tejföllel, friss vágott kaporral tesszük ünnepivé.

Székely rakott bab

1 cs. babgulyás
0,50 kg savanyú káposzta
0,30 kg bárány, vagy sertés
2 cs. előfőzött rizs
0,20 liter tejföl
kapor
0,15 kg reszelt sajt
só, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. Kevés olajon pirítsuk át a darált pulyka-, sertés-, vagy bárány húst. A beáztatott babbal és a fűszerekkel főzzük készre. Kizsírozott, lisztezett serpenyőbe tesszük a savanyú káposztát, a főtt zacskós rizst, rá a babos húst és a savanyú káposzta másik felével betakarjuk. Kapros tejföllel meglocsoljuk. Reszelt sajttal megszórva átsütjük.

Gyors babos pite / Csilis bab

1 cs. csilis bab
0,20 kg pulyka
0,10 kg reszelt sajt
2 db óriás zsemle
2 db paradicsom
só, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. Kevés olajon pirítsuk meg a kockára vágott pulykát, s adjuk a beáztatatott babhoz. Öntsük fel vízzel. Fűszerezzük. Főzzük puhára. Két óriás zsemlét vágjuk négybe, s tegyük rá a húsos babot. Fedjük le paradicsom karikával és reszelt sajttal. Sütőben átpirítjuk. Gourméknak ajánlom!

Zalai babos káposzta

1 cs. babgulyás
0,30 kg savanyú káposzta
2 pár virsli
1 dl tejföl
kapor, só

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. Egyszerű, nagyszerű az ínyeseknek és az olcsó különlegesség kedvelőinek! A babhoz a kimosott vecsési savanyú káposztát hozzáadjuk és készre főzzük. Karika virslivel, tejföllel, friss kaporral tesszük különleges zalai étellé.

Paradicsomos babfőzelék, pulyka ragu

1 cs. babgulyás
0,30 kg pulykacomb
1 db vöröshagyma
zeller levél
2 ek. paradicsom püré

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. Kevés olajban pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát a pulyka combbal. Adjuk a babhoz. Vágott zeller levéllel, a paradicsom pürével és a fűszerekkel ízlés szerint készre főzzük.

Brassói babos fazék

1 cs. csilis bab
0,30 kg sertés lapocka
1 db vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
0,10 kg húsos szalonna
só, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd feltesszük főni. Kevés olajban a szeletelt vöröshagymát és a csíkokra vágott sertés lapockát, húsos szalonnát átpirítjuk, s a babhoz hozzátesszük. Befűszerezzük a keverékkel, s készre pároljuk. Fenséges erdélyi étel!  Oregánóval fűszerezve és rozscipóval az igazi.

Hargitai bableves / fehér bab – sólet

1 cs. fehér bab
0,30 kg darált hús/ bárány, sertés
1 db tojás
só, törött bors
0,10 lit. tejföl
kapor, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd megfőzzük. A darált húsból a zacskóban lévő fűszerek 1/3-ával tojással húsgolyót készítünk. A levesbe belefőzzük. Kikevert tejföllel, frissen vágott kaporral ízesítjük. Egy gasztronómiai élmény!

Tanyasi babgulyás / Tarkabab babgulyás

1 cs. tarkabab
0,20 kg főzőkolbász
0,10 kg csipetke/tarhonya
só, tárkony, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd megfőzzük. Ha a bab félpuha házi csipetkét, vagy nagy szemű tarhonyát és finomra vágott tárkonyt adunk hozzá. Lekarikázott főző-, vagy lángolt kolbásszal készre főzzük. Gourméknak ajánlott ínyes gulyás!

Ínyenc lencse saláta

1 cs. lencse, vagy fehér bab/sólet
0,15 kg főtt, füstölt tarja
0,10 lit  tejföl
mustár, só
1 db kaliforniai paprika

A lencsét alapos válogatás után megmossuk, s 1-2 órát áztatjuk. Megfőzzük, majd saját főzőlevében  kihűtjük. A kihűlt lencsét kis kockára vágott főtt, füstölt tarjával vagy sonkával, kikevert tejföllel, mustárral, kis kocka piros kaliforniai  paprikával elkeverve tesszük a hűtőbe. Kitűnő előétel ínyeseknek!

Makói hagymás tarka bab/fehér bab sólet

1 cs.        fehér bab
0,10 kg   makói vöröshagyma
2 ger.      fokhagyma
1 p.         tejföl
snidling, só, olaj

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd megfőzzük. Olajban a finomra vágott makói vöröshagymát üvegesre hevítjük, majd rátesszük a finomra vágott fokhagymát. Áthevítjük. A hideg főtt babot a pirított hagymával, tejföllel, fűszerekkel elkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Magyaros babsaláta / tarka bab

1 cs.,  tarkabab – babgulyás
0,15 kg   majonéz
1 pár       virsli
0,05 kg   vöröshagyma 
só, olaj, petrezselyemzöld

A babot gondosan megválogatjuk, jól megmossuk és 4 órán át langyos vízben beáztatjuk, majd megfőzzük.

Ha kihűlt  főtt karika virslivel, apróra vágott hagymával megszórjuk. Fűszerekkel, majonézzel ízesítjük, Hozzá illő zöldségekkel megdíszítjük: paradicsom, snidling, új hagyma, petrezselyem zöld.

VIDEO A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Palacsinta

Készítsünk palacsinta tésztát hagyományos módon, azzal a különbséggel, hogy 1 evőkanál lisztet helyettesítsünk 1 evőkanál Wellnut hozzáadott cukor nélküli őrölt diót helyettesítő keverékkel. A kisült palacsinta tésztát töltsük meg tejszínhabbal, és kevés tejjel elkevert diópótlóval. Hajtogassuk össze, majd a tetejét öntsük le csokoládéval.

Muffin

Hozzávalók: 20dkg liszt, édesítőszer ízlés szerint, fél sütőpor, 1dl tej, késhegynyi szóda-bikarbóna, 5dkg olvasztott vaj, 0,5dl olaj, 2db tojás, 1 pohár natúr joghurt.

Elkészítés: A lisztet és sütőport egy tálban elkeverjük. A tojást, az édesítőt, az olvasztott vajat, az olajat és a joghurtot egy másik edényben kikavarjuk, és a két tál tartalmát összevegyítjük, kivajazott muffin formába adagoljuk. Wellnut édesítőszeres, őrölt diót helyettesítő keverékből kevés tejjel, apró gombócokat formázunk, és a muffinok közepébe nyomjuk, előmelegített sütőben sütjük.

Kiflicskék

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, csipet só, annyi tejföl, hogy könnyen nyújtható legyen.

A tésztát összegyúrjuk, két cipóra osztjuk, hideg helyen két órán keresztül pihentetjük. Egy csomag Wellnut vaníliás-ctiromos ízű őrölt diót helyettesítő keveréket tejszínhabbal elkeverünk. A tésztát kinyújtjuk, szaggatjuk, megkenjük töltelékkel, majd apró kifliket formálunk belőle. Tetejüket meg kenjük tojás sárgájával, majd megsütjük.

Rácsos linzer

Elkészítés: Összegyúrunk 30dkg finomlisztet 25dkg margarinnal, 1 sütőporral, 10dkg porcukorral, 1 tojással, fél citrom levével, 1órán keresztül hűvös helyen pihentetjük, felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tepsit, megkenjük baracklekvárral. Kikeverünk 1 csomag PACO mazsolás diópótlót 3 tojás sárgájával és a tojások felvert habjával ( ha kemény, kevés tejjel higíthatjuk ), a lekvárral kent tésztára simítjuk, a maradék tésztából rácsokat készítünk a tetejére., megkenjük tojás sárgájával és pirosra sütjük.

Zserbó szelet

Elkészítés: 2dkg élesztőt langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatunk, 35dkg lisztet 20dkg margarinnal elmorzsolunk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, 5dkg cukrot, 1 tojást és összedolgozzuk. A tésztát 3 részre osztjuk, mindegyiket sütőlemez méretűre nyújtjuk, megkenjük lekvárral, meghintjük Wellnut őrölt diót helyettesítő keverékkel, ráhelyezzük a következő lapot, melyet ugyanígy kenjük, szórjuk, majd a harmadik lappal fedjük le. 1 óráig kelesztjük, majd forró sütőben sütjük, ha kihűlt, tetejét csokoládéval vonjuk be. 

Diós csiga

Elkészítés: 5dkg élesztőt 1dl langyos, cukros tejben felfuttatunk. Hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál olajat, 5 evőkanál porcukrot, 60dkg lisztet, és annyi langyos tejet, hogy dagasztható, gyúrható tésztát kapjunk. Megdagasztjuk, majd egy órán át meleg helyen kelesztjük. 1cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és rászórjuk a 25 dkg PACO diós tölteléket. Óvatosan feltekerjük, majd késsel kb. 1,5cm-es darabokra szeleteljük a rudat. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk egymás mellé (nem kell túl szorosan, különben felfelé dagad). Miközben így is kel egy kicsit, meglocsoljuk 5dkg olvasztott margarinnal (így nem lesz száraz, és nem ragad össze). Sütés közben forró, vaníliás tejjel locsolgassuk.

Extra gyors mákosrétes

A készen vásárolt réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk. Az egyik szélére halmozzuk az előzőleg kevés tejjel és kb. 15 dkg cukorral kikevert PACO darált mákot. (Ha híg, akkor búzadarával sűríthetjük. Ízesíthetjük citrom reszelt héjával vagy vaníliás cukorral.) Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Margarinnal kikent tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olajjal és tejföllel. Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Aranygaluska

Hozzávalók: 50dkg liszt, 2dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3dl tej, 6dkg margarin a tésztához és 8dkg a töltelékhez, 5dkg porcukor

Elkészítés: A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Ha megkelt kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle és egy tortaforma alját kirakjuk vele. Megöntözzük az olvasztott margarinnal, majd meghintjük PACO cukrozott, darált dióval, ugyanezt még egyszer megismételjük, majd a tetejét befedjük a kiszaggatott pogácsákkal. Megkelesztjük és lassú tűzön megsütjük. Vaníliasodóval tálaljuk.

Habos mákos

Hozzávalók tésztához: 30 dkg finomliszt, 10dkg porcukor, 1 késhegynyi szóda-bikarbóna, 1db tojás, 15dkg margarin. Krémhez: 20dkg HUNICON darált mák, 15dkg cukor, 1dl tej (forró), 1 citrom héja. Habhoz: 4db tojás fehérje, 20dkg porcukor.

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, belenyújtjuk egy tepsibe, és előmelegített sütőben 10 percig közepes tűzön (180 fokon) elősütjük. Amíg a tészta sül, a forró tejet a darált mákos cukorhoz keverjük, bele reszeljük a citrom héját. Rásimítjuk a félig sült tésztára, és visszatesszük a sütőbe, amíg a hab készül. Felverjük a tojás fehérjét a porcukkor, és az egészet a mákra kenjük. 5 percig erős tűzön (200 fok) sütjük, majd 15-20 percig alacsony hőfokon szárítjuk. 

Gyors, bögrés süti

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre HUNICON Sütivarázs, 1 tojás, fél bögre cukor, 1 bögre langyos vaj, fél bögre narancslé, pici fahéj, fél sütőpor.

A hozzávalókat összekeverjük (a tojás fehérjét felverve) majd kb. 180 fokos sütőben megsütjük. Gyümölcsízzel tölthetjük.

Mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15dkg margarin, csipet só, 1 teáskanál cukor, 1dl tejföl, 1dkg élesztő pici tejben megfuttatva, kenéshez 1 tojás.

Töltelékhez: 2 csomag HUNICON máktöltelék

Elkészítés: A lisztből, margarinból, a cukorral, sóval, tejföllel és a feloldott élesztővel tésztát gyúrunk. 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és rákenjük az előzőleg tasakonként 5-6 evőkanál tejjel elkevert máktölteléket és feltekerjük. 10 percig pihentetjük, megkenjük tojás sárgával, majd még 10 perc pihentetés után tojás fehérjével. Megszurkáljuk az oldalát és 170 fokon kb. 40 percig sütjük. 

Sárgaborsókrém leves szerecsendióval

A sárgaborsót előző este alaposan megmossuk, átválogatjuk, beáztatjuk. Az olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót. Felöntjük vízzel, beletesszük a babért, megsózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a fokhagymát is. Mikor kellően megpuhult hozzáadjuk a tejfölt vagy a tejszínt, majd botmixerrel pépesítjük. amikor kész megszórjuk reszelt szerecsendióval. A pirított, sajtos kenyérszeletekkel tálaljuk.

Káposztás bableves

A babot előző este alaposan megmossuk, átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap 1 l vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk az apró kockára vágott füstölt húst, a kimosott savanyú káposztát és készre főzzük. Amikor a bab megfőtt, levével együtt hozzáadjuk a káposztához. 2 evőkanál forró olajon megpároljuk a zúzott fokhagymát, majd meghintjük liszttel és megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk és hideg vízzel felengedjük. A levest berántjuk, majd ecettel és tejföllel ízesítjük.

Babos káposzta baconnal

A vörösbabot előző este alaposan megmossuk, átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap a babot félig megfőzzük, leszűrjük, félrerakjuk. A savanyú káposztát miután átmostuk, a babérlevéllel és a fokhagymával puhára főzzük. Mikor már puha, leszűrjük a levét, félretesszük, mert ebből még használunk. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, majd üvegesre pirítjuk a baconnal. Beletesszük a babot, vízzel felöntjük és adunk hozzá egy keveset a káposzta levéből, majd majdnem készre főzzük. Meghintjük liszttel, beleforgatjuk a káposztát és készre főzzük, közben sóval, borssal ízesítjük. 

Retró lencsefőzelék füstölt szalonnával

A lencsét előző este alaposan megmossuk, átválogatjuk, beáztatjuk. A csíkokra vágott szalonnát és hagymát üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és zúzott fokhagymát. A leszűrt lencsét hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. Berántjuk vagy habarjuk tejföllel, majd lilahagymával díszítjük. Kolbásszal vagy füstölt tarjával még tovább gazdagítható.

Retró hagymás bab

A babot előző este alaposan megmossuk, átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap felrakjuk főni és hozzáadjuk a bazsalikomot. Miután félig megfőtt, leszűrjük a levét és félrerakjuk. A kockára vágott szalonnát és sonkát megpirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, végül a babot, s annyi vizet, hogy ellepje. Fűszerezzük és készre főzzük. 

Diós metélt

A szalagtésztát sós vízben kifőzzük, majd a tetejét meghintjük diópótlóval, ha száraznak találjuk, akkora tetejét locsoljuk meg mézzel. 
Hozzávalók: 10 dkg bármilyen ízesítésű diópótló, 25 dkg száraz, szalagtészta, só, esetleg méz

Mákos rétes kelt tésztából, PACO máktöltelékkel

Hozzávalók: 1 tasak PACO máktöltelék, 8 evőkanál tej, 150g finomliszt, 35 dkg cukor, 30g vaj, 2db tojássárgája, kb 1 dl langyos tej, egy csipet só, 10g élesztő, esetleg citromhéj. A megkelt tésztát kelleő vastagságúra kisodorjuk majd késlappal egyenletesen megkenjük langyos tejjel elkevert PACO máktöltelékkel, / Tej helyett vizet is használhatunk / majd feltekerjük és ismét kelni hagyjuk. Aztán a jól felkevert tojás sárgájával megkenjük a tetejét, villával megszúrkáljuk a tetejét és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.